A Vőlegény és Menyasszony párbeszéde

1. Oh, mely szépek a te lépéseid a sarukban, oh, fejedelem leánya! A te csípőd hajlásai [olyanok], mint a kösöntyűk, mesteri kezeknek műve.
2. A te köldököd, mint a kerekded csésze, nem szűkölködik nedvesség nélkül, a te hasad, [mint a] gabonaasztag, liliomokkal körülkerítve.
3. A te két emlőd, [mint] két őzike, a vadkecskének kettős fiai.
4. A te nyakad, mint az elefánttetemből csinált torony, a te szemeid, [mint a] hesbonbeli halastók, a soknépű kapunál, a te orrod hasonló a Libánus tornyához, mely néz Damaszkusz felé.
5. A te fejed hasonló rajtad a Kármelhez, és a te fejeden hajadnak fonatékja a bíborhoz, a király is megköttetnék fürtjeid által!
6. Mely igen szép vagy és mely kedves, oh szerelem, a gyönyörűségek közt!
7. Ez a te termeted hasonló a pálmafához, és a te emlőid a [szőlő]gerézdekhez.
8. Azt mondám: felhágok a pálmafára, megfogom annak ágait: és lesznek a te emlőid, mint a szőlőnek gerézdei, és a te orrodnak illata, mint az almának.
9. És a te ínyed, mint a legjobb bor, melyet szerelmesem kedvére szürcsöl, mely szóra nyitja az alvók ajkait.
10. Én az én szerelmesemé vagyok, és engem kíván ő!
11. No, én szerelmesem, menjünk ki a mezőre, háljunk a falukban!
12. Felkelvén menjünk a szőlőkbe, lássuk meg, ha fakad-e a szőlő, ha kinyílott-e virága, ha virágzanak-e a gránátalmafák: ott közlöm az én szerelmimet veled.
13. A mandragórák illatoznak, és a mi ajtónk előtt vannak minden drágalátos gyümölcsök, ók és újak, [melyeket oh], én szerelmesem, neked megtartottam!